En leder fortæller:
”Når en kvinde med tørklæde har været til samtale, så finder vi altid fornuftige argumenter frem for at hun ikke er relevant til stillingen. Det er jo direkte ulovligt at diskriminere på den måde. Men vi taler aldrig om det. Jeg skammer mig over at jeg gennem flere år har været en del af det, og jeg har aldrig nævnt det for nogen, før nu, hvor jeg ikke er i organisationen længere. Jeg kommer aldrig til at stå åbent frem med det, for det vil ødelægge min karriere. Jeg vil blive set på som en farisæer”.
___________________________
8 ud af 10 ledere føler sig ensomme på jobbet. Langt over halvdelen af alle ledere ønsker at skifte job indenfor de kommende 2 år. Flotte udsagn om at der i ledelse er plads til fejl, tvivl og det hele menneske, er en løgn.
Når ledere skjuler handlinger, holdninger og egenskaber, giver det utroværdig ledelse, der bremser engagementet og slukker den visionære kraft. Det skaber stress og udbrændthed blandt medarbejderne. Men skammen er svær at få øje på, for den er skjult i kultur og ”sådan plejer vi at gøre”.
Bogen giver med sine fortællinger fra 25 ledere og topchefer mulighed for at få øje på din egen og andres skam. Du kommer teoretisk med bagom skammen, får viden om skammens forsvarsmekanismer og i bogens tredje del finder du simple øvelser til at arbejde med modet til mere åben og ærlig ledelse.
For hvem skal gå forrest hen mod en mere åben og ærlig kultur?
Det skal du, der er leder, naturligvis.
25 danske ledere har fortalt deres historie om lederskam. Det, de skammer sig allermest over i deres ledelse. Handlinger, tanker, adfærd og fordomme, som de ikke har fortalt til andre. Det er blevet til en fantastisk bog med ledernes egne historier om lederskam. For lederskammen er der – uanset om vi vil indrømme det eller ej.
___________________________
Sagt om bogen:
“Lederskam” er en tankevækkende og modig bog.Den handler om den usunde kultur, der vokser og udvikler sig netop fordi ingen har modet til at gribe ind eller sige fra. Bogen giver nuancerede perspektiver på skammen og giver redskaber til at arbejde med skammen, så den kan blive en positiv driver, hvis vi tør få øje på den og tale om den.
Annemarie Schou Zacho-Broe, Kommunaldirektør, Fredericia Kommune
Moderne managementtænkning har fremstillet lederen som en superhelt. Det er meget svært for dagens ledere at leve op til de hundredvis af krav, og det medfører skam og tabuisering. Ting der ikke kan siges og svagheder der ikke kan eksponeres. Elsebeth Hauges bog er et kærkomment bidrag til at bryde tabuet og den kultur, der kan sætte nødvendig uenighed, kritik og tvivl i skammekrogen.
Dennis Nørmark, Antropolog og med-forfatter til bogen Pseudoarbejde
Bogen er en øjenåbner af format! Mange kunne tænke: ”Ej, okay, det er et eksempel lidt ude af proportioner”, men det er det ikke. Mange af eksemplerne har jeg i sin grundessens hørt om eller oplevet på egen krop. Så tiden er nu inde til selvrefleksion og nysgerrighed.
Majken Pape, tidligere CEO, Skousen
_____________________________
Om forfatteren
Cand. Merc. Elsebeth Hauge (f. 1977) er selvstændig ledelsesrådgiver. Hun er tidligere kontorchef i Undervisningsministeriet og analysechef i Aarhus Kommune. I Vestas har hun i en årrække drevet internationale forandringsprocesser i bl.a. Singapore, Sverige, USA, Kina, Spanien, UK og Indien.
Elsebeth har et solidt praktisk og teoretisk kendskab til de processer, magtkampe og korridorsnakke der huserer på ledelsesgangene i store danske organisationer. Hendes mission er at skabe mod i ledergruppen. Mod til at dele frygt, skam, fejl, tvivl og de personlige utilstrækkeligheder, som alle ledere har, hvad enten de er kendte eller gemt væk.
Summen af denne åbenhed skaber ledere og ledergrupper, der lykkes med deres retning og resultater, bl.a. fordi medarbejdere trives i forandringer, når ledere arbejder tæt sammen og går forrest med åben og ærlig ledelse.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.