lederskam, fordømmelse, frygt

Ved at dele din historie, hjælper du andre til at føle mindre skam over de egenskaber, handlinger og tanker, som er svære at acceptere.

Lederskam er følelsen af at have gjort noget eller at være noget, som man ikke deler med andre fordi man frygter deres misbilligelse. Det er de hændelser, tiltag, aktiviteter eller tanker, som du har gjort, som du helst glemmer og gemmer væk, fordi det fortæller noget om din ledelse og om dig, som du ikke ønsker andre skal vide. Noget du er flov over.

Måske tænker du ”jeg skammer mig ikke over noget – jeg er en åben bog og deler alt”. Og det kan sagtens være at det er sandt. Men for at sætte tankerne i gang har jeg indsamlet nogle bud på hvad andre ledere føler skam over, og dermed helst holder for sig selv. Måske er der noget du kan genkende.

  • Skam over ikke at få det følgeskab og loyalitet, der er nødvendigt for at lykkes som leder. Hvis en medarbejder i højere grad motiveres af at følge en anden leders anvisninger. Eller ikke følger de retninger som du som leder har sat for afdelingen.
  • Skam over at være meget motiveret og engageret på jobbet – og når man kommer hjem til ægtefælle og børn, er man bare sur, træt og kritiserende.
  • Skam over at have psykopatiske træk
    • Fx opdager man at man agerer psykopatisk
    • Fx har man fået lavet en test hos en psykolog, der viser at man er psykopat
  • Skam over at man reelt ikke er sin løn værd for virksomheden.
  • Skam over at have rekrutteret en ny medarbejder, som viser sig at være helt forkert til stillingen, men man ”nænner” ikke at opsige – både fordi man synes det er synd for vedkommende, men også fordi man som leder bliver nødt til at indrømme over for omverdenen at man fejl-rekrutterede.
  • Skam over at vælge opgaver og retninger, som man selv synes er spændende, men som ikke nødvendigvis er det bedste for virksomheden.
  • Skam over at være forelsket i (eller have en affære med) en af sine medarbejdere.
  • Skam over at man ikke brugte sin magt til at gøre en forskel – at man tiede i stedet for at råbe op.
  • Skam over ikke at have brugt den fornødne tid på at forsøge at udvikle medarbejdere og motivere til opgaverne.
  • Skam over at man ikke bakkede sin medarbejder op – at man i stedet lod medarbejderen tage skylden i stedet for at stille sig foran.
  • Skam over at der er medarbejdere man ville ønske fandt et andet job, og at man forsøger at fryse dem ud ved at give kedelige opgaver eller opgaver, man ved de ikke kan lykkes med, så man bekræftes i at de er uduelige.

Lederskam næres ved at blive gemt væk, og ved at føle at man er den eneste der har ageret eller tænkt sådan. Ved at få historier om lederskam frem i lyset, kan andre ledere læse med og følelsen af at være "den eneste i verden" minimeres.

Nedenfor kan du skrive din historie og sende den til mig. Jeg vil meget gerne dele den på hjemmesiden her, så andre ledere kan læse den og spejle sig i din historie.

Her kan du finde hjælpespørgsmål til at skrive din historie om lederskam

Navn og email er ikke nødvendigt for at sende mig din historie, for det er vigtigt at du kan være anonym. Måske ændrer jeg en smule ved din tekst inden jeg publicerer den, for det er vigtigt for mig at du ikke kan genkendes i din historie.

Elsebeth Hauge